Toen we hier eind augustus 2017 introkken lag de huidige eikenhouten parket vloer er al in. De vorige bewoners hebben deze vloer nooit onderhouden. Hij was flink vergeeld, zeg maar gerust oranje en zat vol met zwarte plekken. Omdat we het liefst weer een lichte vloer wilden, hebben wij hem vlak voor de verhuis compleet laten schuren en wit laten oliën door een gespecialiseerd bedrijf. Ze waren een halve dag bezig. Het resultaat was destijds heel mooi, een whitewash effect en de vloer zag er heel netjes uit. De man die de klus uitvoerde waarschuwde ons wel voor het feit dat de olie echt goed onderhouden moest worden.

kaal geschuurd
witte olie

 

 

 

 

 

 

 

 

We namen dat voor lief en besloten het tóch zo te doen. We zouden hem een jaar later wel opnieuw bekijken en afwachten hoe het zou lopen. Dat jaar werd al gauw een paar maanden. Op plekken waar veel gelopen wordt sleet de olie er al heel gauw af. Zelfs terwijl we hierbinnen niet op schoenen lopen. Ook met dweilen kwam de olie er gewoon af en zaten de dweildoeken steeds onder de bruine olievlekken. Daarbij zag je er alles op. Ieder speelgoedautootje wat erop reed liet strepen achter, ieder haartje zag je liggen en hij werd met de dag geliger. Balen!

Dat moest anders. We willen het liefst nog eens een nieuwe vloer over de gehele benedenverdieping in visgraat. Omdat die vloer er nou niet 1,2,3 in komt en we ons met de dag meer gingen ergeren aan de huidige vloer besloten we hem wit te lakken.

VOOR

Gelukkig was hij een half jaar geleden al compleet en grondig machinaal geschuurd, dus dat was nu niet meer nodig. Met ammonia en een schuurspons hebben we de olielaag geheel verwijderd. Grondverf gebruiken wilden we niet, want de houtnerf en de noesten moest je er wel in terug kunnen zien. Een té gelikte houten vloer vinden we niet mooi.

NA

Eerst begon ik even met een proefstukje om te kijken of de verf goed zou pakken en of het mooi zou staan. We gebruikten de zijdeglans acryllak van Spectrum,op waterbasis die ze bij de Action verkopen. Deze verf vind ik ideaal. Hij vergeelt niet, dekt goed en is binnen 10 min droog. Ook op onze traptreden zit deze lak en op diverse meubels en accessoires werk ik graag met deze budgetvriendelijke verf. Hoewel de meningen erover sterk verdeeld zijn, heb ikzelf tot op heden alleen maar positieve ervaringen.

Wit gelakt

Omdat deze verf zo snel droogt konden we heel makkelijk direct 3 verflagen achter elkaar aanbrengen. We verdeelden het werk en de kamer in 3 delen, waardoor we de meubels steeds van hun plek konden tillen en na het drogen direct terug konden zetten. Ideaal! Ondanks dat was het een enorme klus die bij elkaar 10uur geduurd heeft, met 4 kids dartelend om ons heen. Maarrrr…. het is gelukt en het resultaat mag er zeker wezen. De meubels komen veel meer tot hun recht en het is zo lekker fris en licht in de kamer. Het voelde meteen een beetje zoals in ons vorige huis met die witte laminaatvloer, heel vertrouwd en passend bij ons. Niks meer aan doen voorlopig 😉

2 gedachten over “Witte vloer”

  1. Heel erg mooi! Zijn er niet snel krassen op zichtbaar? Wij willen ook ons vloer aanpakken en zijn aan het over na denken of we olie of lak moeten gebruiken…

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.